fredag 16 oktober 2009

A. Marchesan på Grandpa

Som många säkert redan vet så huserar Alexander Marchesan en liten shop-in-shop hos oss på Kungsholmen. Här ser ni vad DN på stan skriver om den lilla fina butiken. Välkommen till Fridhemsgatan 43! /Jonas

Alexander Marchesan.
Alexander Marchesan.
Foto: Anna-Lena Mattsson

Marchesan tar de bästa kläderna från varje tid

Marchesan tar de bästa kläderna från varje tid
  • Publicerad: 09-10-14 11:40

För den som är ute efter kostymer och skor från svunna tider är Alexander Marchesans butik högintressant. Kunderna är män som söker kvalitet och tycker att det var bättre förr.

I ett hörn på Grandpas övervåning ligger sedan en kort tid Alexander Marchesans butik. Alexander själv, i en utstyrsel till synes lånad av en högre tjänsteman från 50-talet, hittar man oftast bakom ett enormt engelskt mahognyskrivbord som han använder som kassadisk. Han säljer kläder till män som förmodligen tycker att mycket var bättre förr.

– Delvis handlar det om nostalgi, men jag vill ju inte vrida tillbaka klockan, säger Alexander Marchesan.

– Kläder och inredning tillverkades på ett mer gediget sätt förr. Jag har inget emot ny teknik eller moderna saker, men varför inte ta det bästa från varje tidsperiod?

I sortimentet finns såväl kostymer från 1920–1960-tal som betydligt yngre accessoarer från engelska och italienska skräddare som Gieves & Hawkes, Turnbull & Asser och Kiton. Men det som tar mest plats är de randsydda vintageskorna, främst av märkena Allen Edmonds & Church’s som han köper in från England och USA.

– Skorna har lite överraskande varit det som gått absolut bäst, säger Alexander Marchesan som tidigare sålt sina vintagekläder på sajten got2get.se och på Vintagemässan.

– Det finns väldigt många killar i Stockholm som har koll på kvalitetsskor, men som inte har råd att lägga fem tusen på att köpa ett par nya. Då är begagnat bra, och min vision är att ha ett utbud med så många modeller och storlekar att det känns som en vanlig skobutik.

Finns det inte risk för att det blir musealt med den utstu­derade vintagekänslan i butiken?
– Jo, det är så klart en balansgång. Jag vill ha äldre inredning för att få till känslan av kvalitet och klass, men samtidigt måste man förstå att jag inte bara säljer 40- och 50-talsgrejer. Än så länge har det gått bra – jag har både kunder som är fanatiskt intresserade av ett visst årtionde och vanliga, men väldigt klädintresserade killar.

Har du några stiltips?
– Jag använder själv gärna hängslen, vilket passar bra till äldre kostymbyxor med hög midja. Det är det skönaste sättet att hålla upp ett par byxor i rätt höjd – inget blir knöligt, inget hänger över. De håller byxorna i ett konstant vertikalt läge på ett bekvämt sätt.

Alexander Marchesan,
c/o Grandpa, Fridhemsgatan 43, t Fridhemsplan.

Erik Gripenholm

erik.gripenholm@pastan.nu

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såg det,
Kul. Tittar definitivt förbi i helgen. Finns det snygga slipsar också?
/Lucas

Anonym sa...

Jag var där och kollade och det är verkligen najs. Det finns alla former av accessoarer; slipsar, flugor och manschettknappar. /Jens